04/02/2019

Taula 6: El feminisme i l’alliberament LGBTI: lluites anticapitalistes o assimilades pel neoliberalisme?

Lloc: ESPAI A

Hora: 16h

Pastora Filigrana

Advocada i activista pels Drets Humans. Membre de la Red Antidiscriminatoria Gitana (RAG) Rromani Pativ i militant del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT).

 

 

 

Marta Roqueta

Escriu sobre feminisme a El Periódico i La República, i és col·laboradora a TV3, RAC1 i El Nacional. Ha assessorat la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat en la creació d’un protocol de prevenció de matrimonis forçats a nivell català. Ha publicat l’estudi Matrimonis forçats i polítiques de prevenció. Campanyes de la societat civil del Regne Unit i Escòcia i la seva aplicació a Catalunya, en el marc de la beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza (Fundació Josep Irla). Ha realitzat diverses investigacions sobre dona, religió i cultura a la Universitat Ramon Llull, d’on té un màster de periodisme avançat i reporterisme. És màster en estudis de gènere per l’School of Oriental and African Studies de Londres i llicenciada en periodisme per la Universitat d’Autònoma de Barcelona. Fundadora i editora de Zena, mitjà digital que analitzava la cultura popular amb perspectiva de gènere, realitza xerrades sobre represetacions de gènere, raça, diversitat funcional i orientació sexual a la cultura per a col·lectius professionals i centres educatius.

 

Javier Sáez

Nascut a Burgos el 1965. És llicenciat en sociologia. Realitzà estudis de doctorat amb Jesús Ibáñez Alonso, i de psicoanàlisi a l’Escuela Lacaniana de Psicoanálisis del Campo Freudiano amb Jorge Alemán, tot especialitzant-se en els filòsofs Michel Serres, Michel Foucault i en el psicoanalista Jacques Lacan. Javier Sáez del Álamo ha participat en els darrers 30 anys en diverses associacions LGBT i queer (La Radical Gai, Grupo de Trabajo Queer GTQ, Col·lectiu Gai de Barcelona), ha publicat diversos llibres sobre teoria queer, articles sobre teoria de les ciències i psicoanàlisi, i també sobre cultures i polítiques queer. També ha traduït al castellà llibres de figures clau del moviment feminista i queer com Judith Butler, Monique Wittig i Judith Halberstam. Ha treballat com a professor de sociologia a la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas d’El Salvador, a la Universidad Complutense de Madrid i a la Universitat Nacional d’Educació a Distància, com a expert en polítiques contra la discriminació en el Fons Social Europeu i com a Conseller del Representant Especial del Secretari General per a Drets del Poble Gitano del Consell d’Europa (Estrasburg). Fou cofundador i membre del consell de redacció de la revista de pensament crític Archipiélago. Des del 1995 dirigeix la revista electrònica sobre cultures queer http://www.hartza.com. Entre el 2003 i el 2005 dirigí i impartí amb el filòsof i activista gai Paco Vidarte el curs de la Universitat Nacional a Distància Introducción a la Teoría Queer. La principal aportació de Javier Sáez del Álamo als estudis queer ha estat obrir un debat entre la comunitat psicoanalítica lacaniana i els moviments queer sobre els límits de la psicoanàlisi per a entendre la diversitat sexual des d’una perspectiva no heterocentrada, i alhora reivindicar aquells aspectes de la psicoanàlisi més subversius sobre el subjecte i la sexualitat.

 

João França

(Brasília, 1990). Periodista, graduat en Humanitats per la UPF. Fins el 2017 va coordinar la redacció que produïa Catalunya Plural, edició catalana d’eldiario.esEl Diari de l’EducacióEl Diari del Treball i El Diari de la Sanitat. Des de llavors treballa com a freelance en projectes escrits i audiovisuals, entre ells el documental El Fil Rosa. Memòria dels moviments LGTBI i el 30 Minuts “Plegar la manta”. És autor dels llibres Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona i Teixint ciutat. Retrat d’una Barcelona feta per la seva gent (publicació prevista el març del 2019).