04/02/2019

Taula 8: Cap a la República Catalana Feminista i LGBTI

23 DE FEBRER DEL 2019

Lloc: ESPAI GRAN

Hora: 18h

Fàtima Aatar 

Antropòloga de formació acadèmica, militant antirracista de uMMA (Movimiento Moro Antirracista) i escric mensualment a La Directa.

 

 

 

Núria Alcaraz

Nascuda fa 27 anys a Matadepera, actual veïna del barri del Fort Pienc de Barcelona. És sociòloga i ha cursat el Màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Actualment realitza el Doctorat de Sociologia a la UAB elaborant una tesi sobre relacions de gènere a les organitzacions polítiques. La seva trajectòria política ha compaginat la participació local a Matadepera amb la militància al SEPC i al moviment estudiantil de la UAB. A Barcelona s’ha implicat al moviment feminista participant de la Fúria Feminista del Fort Pienc i de diversos col•lectius i iniciatives amb l’objectiu d’interrelacionar la lluita feminista i el procés independentista com Feministes per la Independència i Dones pel Sí. Actualment forma part del Secretariat Nacional de la CUP i participa a l’àrea antipatriarcal de Poble Lliure.

 

Elisenda Alamany

Llicenciada en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, va especialitzar-se en l’ensenyament del català a secundària i en gestió de la diversitat lingüística i cultural. Ha treballat com a professora de secundària i batxillerat, així com en l’ensenyament del català per a adults i estudiants internacionals a la Universitat Pompeu Fabra. A Castellar del Vallès, va participar en la formació de l’agrupació d’electors L’Altraveu per Castellar el 2007 i vuit anys més tard, de la candidatura Decidim Castellar (confluència de L’Altraveu per Castellar, Procés Constituent, EuiA i Podem), que forma part de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV). Va ser regidora de l’Ajuntament de Castellar del Vallès en els mandats 2007-2011, 2011-2015 i fins al 2016.
Actualment és diputada del Parlament de Catalunya pel grup parlamentari dels Comuns i ha impulsat la plataforma Sobiranistes.

 

Jordi Barbero

Jordi Barbero i Solà (Sant Boi de Llobregat, 1997). Cursa el grau d’Antropologia Social i Cultural (UB) especialitzant-se en gènere i identitats.  Va començar la seva militància política a través de l’assemblea d’estudiants d’un institut santboià, i va començar a participar poc després a l’assemblea de Maulets del Baix Llobregat. Amb el naixament d’Arran, va seguir militant-hi i va impulsar el naixement del nucli d’Arran a Sant Boi. En el sí de l’organització va formar part de l’estructura nacional tant en la Comissió de Lluita Feminista com a representant del Baix Llobregat a la Mesa Nacional. En deixar Arran va començar a militar a la CUP de Sant Boi, partit que participa de la confluència municipalista Guanyem Sant Boi. Pel que fa a la militància en l’àmbit LGBTI, va militar al Brot Bord impulsant també la territorial del Baix Llobregat, i després de la dissolució d’aquest va ser una de les fundadores de la Crida LGBTI, espai on actualment també milita.  Ha impartit tallers i formacions en Universitats (UPF, ETSEIB, UIB…) i Instituts així com en espais d’educació en el lleure i organitzacions polítiques sobre LGBTI-fòbia, heteronormativitat, creació de Protocols LGBTI, pràctiques sexuals no normatives, amor romàntic i no monogàmia…

Jenn Díaz

Va estudiar filologia hispànica i treballa com a traductora i redactora, a més de novel·lista. Va publicar la primera novel·la als 22 anys, amb influències d’Ana María Matute, Carmen Martín Gaite, Miguel Delibes, José Donoso o García Márquez. L’obra va ser traduïda a l’italià per Edizioni La Linea. Col·labora en les publicacions culturals Catorze i Jot Down, al blog «Mujeres» d’El País i té una columna mensual a El Periódico. A més, ha publicat El duelo y la fiesta (Principal de los Libros, 2012), Mujer sin hijo (Jot Down Books, 2013), Es un decir (Lumen, 2014) i Mare i Filla (Amsterdam Ara, 2015), el seu debut en llengua catalana. Els seus relats han aparegut a Última Temporada. Nuevos narradores españoles 1980-1989 (Lengua de Trapo, 2013) i a l’antologia Bajo treinta (Salto de Página, 2013). El novembre de 2017 es va anunciar que ocuparia la vuitena posició a la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya – Catalunya Sí a les Eleccions al Parlament de Catalunya de 2017. Fou escollida diputada.

Nora Miralles

Periodista especialitzada en anàlisi internacional. Màster en Gènere, Conflicte i Drets Humans per la Ulster University (Belfast) i investigadora dels grups de treball de Terrorisme i de Gènere i Militarisme del Centre Delàs. Ha investigat sobre dones combatents i processos de pau al Kurdistan, Sàhara Occidental, Irlanda del Nord, País Basc i Colòmbia. Publicacions: ha col·laborat en les publicacions ‘Dealing with the Past in Ireland: Where are the Women?’ (Relatives for Justice, 2015) i ‘Participar desde los feminismos: ausencias, expulsiones y resistencias’ (Icària, 2017) i és autora de la tesina ‘The woman next door was a child-killer: Media discourses on Female combatants and their Reintegration in Colombia’ i de l’informe del Delàs: ‘Gènere i Cultura Militar: vides, cossos icontrol social sota la guerra’. Forma part de la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF).

Bel Olid

Bel Olid ha diversificat abastament la seva activitat professional. S’ha dedicat a la docència, a la traducció i a l’escriptura, i ha assumit, en ocasions, responsabilitats institucionals. És professora de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials a la Universitat Autònoma de Barcelona, universitat en la qual es va llicenciar en Traducció i Interpretació. Com a traductora s’ha dedicat a la traducció literària, principalment d’obres de literatura infantil, i a la traducció audiovisual. Ha traduït de l’alemany, l’anglès, el francès, l’italià i el castellà. Des de març de 2015 és la presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Anteriorment, des de 2013 a 2015, va ser presidenta del Consell Europeu d’Associacions de Traductors Literaris (CEATL – Conseil Européen des Associations de Traducteurs Littéraires). Col·labora en diversos mitjans culturals, en la premsa escrita, la ràdio i la televisió. Ha publicat al diari Arai a les revistes Tentacles, Núvol i Catorze, entre d’altres. El 2017 es publicar Feminisme de butxaca: kit de supervivència. El mateix any es presentà a les llistes de la CUP a les eleccions al Parlament de Catalunya.